Een weekje uitrusten op Cran Canaria, wie wil dit nu niet? Ik in ieder geval wel. Maar er was nog een reden waarom ik daar wel heel graag naar toe wilde. Cran Canaria is de enige plek in Europa waar koffieplantages zijn.

Nou ja, geografisch gezien zijn de Canarische Eilanden natuurlijk Afrikaanse eilanden maar aangezien deze eilanden onder Spanje vallen zijn ze politiek gezien Europees. Ten noord-westen van het eiland is een klein dorpje met de naam Agaete, Daar zijn maar liefst drie koffieplantages. Om een plantage te kunnen bezoeken kan je het beste eerst naar de Jardin Botanico Agaete gaan(Botanische tuin). Daar hoorde wij dat één plantage deze dag gesloten was voor bezoek, één plantage eigenlijk te toeristisch was om een goed beeld te krijgen. Dus bleef er één plantage over die wij met een bezoek gingen vereren.

Na een mooie rit vonden wij Finca La Laja. Onder het bord stond “Bodega Los berrazales” wat verklapte dat er meer werd geteeld dan alleen koffieplanten. De Finca is meer dan 200 jaar oud en wordt gerund door de familie Lugo-Jorge. Op de Finca is een waterbron. Het water in deze bron heeft een heel hoog ijzergehalte. Met dit water worden de planten besproeid. Dit komt de kwaliteit van de de wijnen en de koffie ten goede.

De koffie op de plantage is de Typica, een Arabica variëteit. De koffieplanten staan ik de schaduw van sinaasappel, mango, guave en avocadobomen. De productie ligt rond de 1.500 kg op jaarbasis. De familie heeft zelf een manier ontwikkeld om de bonen te drogen. Op het erf staan een aantal kleine glazen kasten waar de rijpe bonen in liggen te drogen.

De bonen worden met heel veel zorg verwerkt tot 100% arabica koffie met een verfijnde toegankelijke smaak. Bij het terras, waar na de rondleiding de diverse wijnen, kaas, brood en de koffie te keuren is, zijn de kleine koffiebranders te bewonderen die voor het branden worden gebruikt.

Dus, ben je van plan om naar Gran Canaria te gaan, dan is deze plantage zeker een bezoek waard.

Finca La Laja
Bodega Los Berrazales
Calle De Los Romeros s/n
Valle de Agaete, Las Palmas
Islas Canarias, España
www.bodegalosberrazales.com

 

De brander

Finca La Laja

Categorieën: Algemeen