Van Kaldi kreeg ik een workshop aangeboden over……… water. Wat valt er nu te vertellen over water? Meer dan je misschien denkt. Water is een wezenlijk onderdeel van de koffie en thee.

De workshop werd gegeven door Willem Huisman van Brita (Eindhoven) en Rose van Asten van Cocoon Coffee (Nijmegen). Na een korte introductie over het familiebedrijf Brita, opgericht door de heer Heinz Hankammer, vertelde Willem dat water in het verleden vooral werd gefilterd voor het behoud van de (dure) koffiemachines. Tegenwoordig is men er steeds meer van overtuigd dat het gebruik van goed water de smaak van koffie ten goede komt.

Laat er geen misverstand over bestaan, het drinkwater in Nederland is goed. Landelijk zijn er wel een aantal verschillen in o.a. de hardheid van het water, maar overal voldoet het water aan de wettelijke normen. Maar dit wil niet zeggen dat alle drinkwater geschikt is om koffie of thee mee te zetten.

Wat is eigenlijk het hardheid van het water?
Dit is de totale hoeveelheid vrije calcium en magnesium in het water, uitgedrukt in Duitse graden hardheid. Andere stoffen die in het drinkwater voorkomen zijn:
– middelen voor het verwijderen van vertroebelende stoffen (coaguleringsmiddel),
– stoffen voor het verwijderen van ijzer of mangaan,
– chloor voor desinfectie en
– chloororganische verbindingen. Je zult begrijpen dat juist de resthoeveelheid chloor samen met de
organische resten in het drinkwater de aroma kunnen aantasten.

PH-waarde
De PH-waarde (zuurgraad) van het water wordt aangegeven met een waarde tussen de 1 en de 14. De PH-waarde 7 moet worden gezien als PH-neutraal. De lagere waarde worden aangegeven als “zuur”, de hogere waarden als “Alkalisch”.

Droge stof
Verder is het belangrijk te weten wat de TDS (Total Dissolved Solids) waarde is. Dit is de droge stof in het water. Voor het optimale koffiewater moet dit tussen de 50-125 mg/L zijn.
Het water filteren voor het gebruik van thee en koffie is dus niet zo’n gek idee.

Na de presentatie kregen de deelnemers de gelegenheid om met Rose van Asten koffie te kuppen (slurpen met een lepel). Een koffie uit Burundi en een ongewassen koffie uit Ethiopië. Dit wil zeggen van ieder drie. Eenmaal gemaakt met gefilterd water, eenmaal met water uit Amsterdam en eenmaal met water uit Tienen (B). Dit plaatsje in Vlaanderen heeft de twijfelachtige eer het “slechtste “water van de Benelux te hebben met een waterhardheid van rond de 25. (Ter oriëntatie, PH- neutraal is PH-7, het “harde” Haagse water schommelt rond de 8-9).

Het verschil was beduidend. Bij het gefilterde water kwamen de smaak, aroma, textuur en nasmaak het beste tot zijn recht. Het Amsterdamse water, wat ook rond de PH 8-9 ligt, hoewel iets te hoog, viel dit mij niet tegen. De koffie met het water uit Tienen kon je er met het oog al uit halen, maar de smaak was er ook naar.

Al met al was het een nuttige workshop. Een echte aanrader voor de “echte” thee en koffiedrinkers.

Categorieën: Algemeen