Ik ben niet altijd barista geweest. Sterker nog, ik had nooit gedacht dat mij dit zou overkomen. Na mijn schoolopleiding ben ik gaan werken bij Albert Heijn. Later ben ik overgestapt naar het Productschap Zuivel. Dit was een Publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie. Zeg maar een semi- overheidsinstantie. Naast taken specifiek voor de zuivelsector verzorgden zij ook namens het toenmalige Ministerie voor Landbouw de uitbetaling van de Europese subsidies. Maar ook de bekende Schoolmelk en de Superheffing waren regelingen die door het Productschap werden verzorgt. Maar goed, bij dit productschap heb ik 32 jaar gewerkt waarvan de laatste 12 jaar als bibliothecaris/ documentalist.

Omdat van overheidswege alle product- en bedrijfschappen werden opgeheven kreeg het personeel te horen dat hun functie kwam te vervallen. Enkele collega’s zouden hun werk kunnen volgen maar ik voelde al snel aan dat gezien mijn functie dit niet voor mij zou zijn weggelegd .
Daarom ben ik mij gaan oriënteren. Wat kan ik op mijn leeftijd (toen 54 jaar) nog doen om aan het werk te blijven? Zo ben ik ook naar een franchisebeurs gegaan om te kijken of dat misschien iets voor mij was. Al eerder was ik getest (bij Menea) naar mijn mogelijkheden, en daar kwam uit dat ik geschikt zou zijn om zelfstandig ondernemer te zijn. Dus wie weet.

Eigenlijk vond ik niet veel wat mij aansprak. Moest ik een Multi Vlaai beginnen, een winkel van Bakker Bart? Verzekeringsagent, begrafenisondernemer? Nergens ging het bij mij kriebelen. Tot ik de stand van Kaldi tegenkwam. Kaldi is een koffie een thee bedrijf, door twee vrienden in Zwolle opgericht, en daar zou ik eventueel een koffie en thee winkel/proeverij kunnen beginnen of……. een mobiele espressobar.

De rest laat zich raden. De regio Den Haag bleek bij “Kaldi Mobiel” nog beschikbaar. Ik geloof in het product, en Kaldi Mobiel serveert (h)eerlijke koffie met het Rainforest Alliance keurmerk. Ik kon vanuit huis gaan werken, zonder personeel, geen huisvestingskosten dus lage lasten.

Ik ben 1 februari 2012 gestart. Eerst een praktijkopleiding bij Kaldi Den Haag in de Haagsche Bluf gekregen. Een keer meegedraaid met de kaldi Mobiel uit Utrecht, en toen vooral veel werkervaring opdoen. Na een halfjaar werd ik opgeroepen door Rose van Asten en Liesbeth Sleijster van Cocoon Coffee in Nijmegen. Roos was Nederlands Kampioen barista en Liesbeth was derde op de wereldkampioenschappen barista. Bij hen moest ik maar even mijn SCAE Barista level 1 gaan halen. Dit examen bestond uit een theorie en een praktijkdeel. Hoewel het theoriedeel heel pittig was slaagde ik.

Mijn bedrijf bestaat nu vijf jaar en ik heb geen dag spijt gehad van mijn beslissing om deze grote overstap te maken. De Kaldi Mobiel bracht mij van Assen ( NAM) tot Mondorf lesBains LU (Make a Wish) en van Arnhem (Park Sonsbeek) tot Heerhugowaard (Hoogheemraadschap).
Ook wilde een Amerikaanse producer mij en mijn Kaldi Mobiel in zijn speelfilm. De film heet “The Hitman’s Bodyguard”en is vanaf augustus 2017 te zien in de Bioskoop. Nu maar hopen dat mijn Mobiele Espressobar goed in beeld komt.

Ik heb veel trouwe klanten en steeds meer bedrijven weten mij te vinden. Voor een beurs, een evenement, open dag of personeelsfeest. Maar ook particulieren zijn van harte welkom. Bijvoorbeeld voor op een bruiloft, straatfeest of barbecue.

Chris van der Kooij

Categorieën: Algemeen